Andrée De Jongh

Andrée De Jongh
Andrée de Jongh is een icoon van het Belgische verzet. De jonge Brusselse verpleegster ontpopte zich na het begin van de bezetting al snel tot een sleutelfiguur die honderden levens heeft gered. Ze begon haar verzetsactiviteiten als verpleegster voor het Rode Kruis te Brugge, maar begon al gauw grotere risico’s te nemen. Ze richtte de zogenaamde Komeetlijn op, een ontsnappingsroute uit bezet gebied voor neergestorte Britse piloten en inlichtingenofficieren langs Frankrijk en Spanje. Op groot gevaar voor eigen leven begeleidde ze honderden mensen tijdens de riskante, nachtelijke tochten door de Pyreneeën.

De Komeetlijn

De Komeetlijn, zoals de Britse geheime dienst de ontsnappingsroute van Andrée De Jongh zijn gaan noemen, verwijzend naar de snelheid waarmee ze de ‘pakketjes’ terug naar Engeland stuurde, repatrieerde uiteindelijk 288 piloten, 394 soldaten en een honderdtal burgers van diverse nationaliteiten. 176 piloten zouden tijdens de evacuatie zijn betrapt en gearresteerd. Naar schatting 216 medewerkers van het netwerk zijn tot de dood gemarteld, geëxecuteerd of overleden in concentratiekampen.
Word steunend lid van vzw Helden van het verzet
Door VZW Helden van het verzet te steunen houdt u de herinnering aan onze verzetshelden levend. Na de Tweede Wereldoorlog zijn deze mensen in de plooien van de geschiedenis verdwenen. Dankzij u kunnen we hen alsnog de gepaste eer bewijzen.