Dit zijn de namen

LIVESTREAM GEDURENDE 50 UUR OP JE SMARTPHONE OF LAPTOP (Link onder affiche)

08 / 05 / 2024
Dit zijn de namen
Waar?
Livestream
Wanneer?
08/05/2024 vanaf 00:00
Prijs
€ 0
LIVESTREAM GEDURENDE 50 UUR VIA DEZE LINK

https://vimeo.com/940803965

In WOII stierven 15.000 Belgische verzetshelden. Geëxecuteerd, doodgemarteld, gestorven door ontbering of geweld in de concentratiekampen … Vaak waren het doodgewone burgers die buitengewone dingen deden tegen de nazistische bezetter. Helaas zijn ze door het grote publiek zowat allemaal vergeten.

Daarom presenteren De Studio en vzw Helden van het Verzet voor het tweede jaar op rij de 50 uur lange voorleesmarathon Dit zijn de namen, gelivestreamd vanuit het Fort van Breendonk. 

Van maandagavond 6 mei om 18u tot woensdagavond 8 mei om 20u worden de namen voorgelezen van duizenden vermoorde verzetshelden. Met slechts twintig seconden per naam, beroep, verzetsactiviteit, plaats van overlijden en leeftijd, duurt dat al twee volle dagen. 

Het is een uniek eerbetoon dat je kan volgen via smartphone of computer. 

De sprekers dit jaar zijn schrijver Tom Lanoye, cabaretier Wim Helsen, schrijver Kristien Hemmerechts, zanger Helmut Lotti, muzikant Bent Van Looy, presentator Raf Njotea, fotograaf Lieve Blancquaert, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Lieven Boeve, ondernemer Guillaume Van der Stighelen, muzikanten Mich en Raf Walschaerts en vele anderen. 

Ook de aanwezigheid van zowel Francisca Bostyn (administrateur-generaal Staatsveiligheid), admiraal Michel Hofman (stafchef Belgisch leger), Gert Vercauteren (directeur OCAD) als Johan Delmulle (procureur-generaal van Brussel) is een bijzondere hulde aan de vele gesneuvelde magistraten en inlichtingenagenten. Het startschot wordt gegeven door de allerlaatste getuigen: de laatste verzetsmensen in leven en zij die het verzet tijdens WOII zelf hebben meegemaakt.

Ruim 150 gekende en minder gekende Belgen komen gedurende de 50-urige voorleesmarathon namen van gestorven verzetshelden voorlezen. Het integrale voorleesschema vind je hieronder. 

Helden van het verzet
Wil jij een verzetscafé organiseren?
Is er in jouw gemeente of stad genoeg animo om een verzetscafé te organiseren? Heb je zelf ideeën voor het organiseren van een evenement? Neem contact met ons op en we bekijken samen hoe we dit op poten kunnen zetten.