Inventiviteit en durf waren de wapens van landmeter Roger Morsa, geboren in het Waalse Ben-Ahin nabij Hoei. Hij verhief het ‘zich van de domme houden’ tot een kunst. Toen hij als luitenant in het Belgische leger tijdens de Achttiendaagse Veldtocht werd gevangengenomen, kon hij de Duitsers ervan overtuigen dat hij geen officier was maar een eenvoudige postbode. Voor de buitenwereld liet hij het uitschijnen dat hij Nieuwe-Ordegezind was, enkel om zijn betrokkenheid bij inlichtingendienst Zig te verdoezelen.
Aan kuststreek waren de Duitsers druk in de weer met de bouw van hun Atlantikwall, een meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie langs de westkust van de bezette gebieden. Omdat enkel het kadaster in Brugge, waar hij toen werkte, een planafdrukmachine beschikte, vertrouwden de nazi’s al snel op Morsa om hun bouwplannen af te drukken. In het geheim maakte hij extra kopieën die via een geheim netwerk in Londen belandden. Hij slaagde erin om meer dan duizend geheime militaire plannen, waaronder verdedigingswerken en troepenbewegingen, naar de geallieerden te smokkelen.
Ondanks zijn arrestatie in 1943, wist Morsa zich vrij te pleiten en hervatte hij zijn werk, waarbij hij tot het einde van de bezetting in 1944 doorging met het kopiëren en doorspelen van Duitse plannen. Zijn inspanningen leverden cruciale informatie op voor de geallieerden, waaronder de plannen voor de Duitse terugtocht in 1944.
De erkenning en waardering voor Roger Morsa's activiteiten als Inlichtingen- en Actie Agent (IAA) kwamen duidelijk naar voor in de omgekeerde stroom van documenten die begonnen te verschijnen tegen het einde van 1945. Deze documenten bevestigden de buitengewone waardering van alle geallieerde staten voor zijn inspanningen tijdens de oorlog en resulteerden in een hele reeks Belgische en internationale decoraties en onderscheidingen. Niettemin bleef hij na de Tweede Wereldoorlog even low-profile en bescheiden als tijdens de Duitse bezetting. Roger Morsa kon slechts vijf jaar de vrijheid en vrede ervaren waarvoor hij en vele anderen tijdens de oorlog hebben gevochten.