Met de oprichting van vzw Helden van het verzet willen we de moed en vastberadenheid van de mannen en vrouwen die gestreden hebben voor vrijheid en gerechtigheid tijdens WOII eren.

Het verhaal van Helden van het Verzet begint in augustus 2022 op een terrasje in Gent. In een zorgeloos decor van zomer en Duvel meanderde het gesprek naar Dany’s grootvader zaliger, een wat zwijgzame figuur die een rol speelde in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over wat hij daarin precies deed, tastten we in het duister. De man zelf liet er weinig over los en in het Rijksarchief was er behalve een summier cv niets over te vinden. We dwaalden verder af in de wereld van het verzet en kwamen tot de vaststelling dat we over het onderwerp in het algemeen niet bijster veel wisten. Hoe kwam dat?
We konden discussiëren over Hitler, de concentratiekampen en de naziterreur, maar wanneer het ging over de mensen die ertegen in opstand kwamen, stonden we met de mond vol tanden.

Meer dan vijftienduizend vergeten verhalen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan vijftienduizend Belgische mannen en vrouwen als verzetsstrijder door de nazistische bezetter gedood. Vijftienduizend vergeten verhalen. Vijftienduizend moeders, vaders, zonen en dochters die elk hun reden hadden om hun leven op te offeren voor de vrijheid van ons allen. Hoe dieper we in deze goudmijn van emoties groeven, hoe meer versteld we stonden van de moed en de zelfopoffering die sommige van deze figuren tentoonspreidden. Hen vergeten voelt als een historisch onrecht. Het is tijd om het recht te zetten.

Op eigen initiatief, op eigen risico

Als toevoeging aan de belangrijke historische en academische naslagwerken, wilden wij deze verhalen op een andere manier vertellen. Wie waren de mensen achter de verzetsstrijders? Waarom waren ze bereid om hun leven op het spel te zetten? Met welke dilemma’s worstelden ze? Geheel in de sfeer van de Weerstand doen we alles zelf: met behulp van enkele waardevolle medestanders schrijven, illustreren en drukken we deze reeks op eigen initiatief, op eigen risico, al hoeven wij gelukkig geen marteling door de Gestapo te vrezen wanneer het fout loopt. Maar het is het waard. We hopen op onze manier deze noodzakelijke herinneringen levend te houden en door te geven aan volgende generaties. Minstens dat zijn we hen verschuldigd.
Ontdek onze verzetsnovelles
Helden van het verzet VZW brengt een prachtige reeks novelles uit als herinnering aan onze verzetshelden. De 'De Weg naar San Sebastian' en 'Broeders sterven niet' door Tim Van Steendam zijn te koop via Standaard Boekhandel.