Novelle-reeks

 'De Weg naar San Sebastian' en 'Broeders sterven niet' van Tim Van Steendam zijn te koop via Standaard Boekhandel.
Eindelijk wordt het verzet uit de vergetelheid getakeld. Wie onze verzetshelden wil begrijpen, moet deze verhalen lezen. – Simon Demeulemeester, Knack
Helden van het verzet

Broeders sterven niet

April 1944. De jonge Limburgse broeder Louis Lambrechts houdt zich de eerste oorlogsjaren afzijdig van het geweld. Maar de realiteit spaart niemand. Wanneer de Gestapo het klooster binnenvalt, rest hem slechts één uitweg. Hij vlucht en sluit zich thuis in Limburg aan bij zijn broers en zussen in het gewapend verzet. Het is de start van een reeks dramatische gebeurtenissen.

Enkele reacties:

“Dit is een prachtig en helder geschreven verhaal in het decor van een onbevattelijke gruwel. Hulde!”
– Joris Hessels
“Pionierswerk. Eindelijk wordt er scherp gesteld op de stille helden van het Belgisch verzet. En hoe. In al zijn intimiteit en rauwheid nestelt dit ik-verhaal zich diep onder de huid.”
– Timmie Van Diepen, Het Belang van Limburg
Bronnenlijst:

“Broeders sterven niet” is een geromantiseerde versie van het leven van broeder Louis Lambrechts. Daarvoor heeft de schrijver zich voornamelijk gebaseerd op:

Gesprekken met en archiefstukken van de familie Lambrechts, met name René Lambrechts' zoon Yvan Lambrechts en Gusta's zoon René Motmans.

Het archief van de Broeders van Liefde, Gent.

Het dossier van Raoul Vreven uit het archief van Liberales.

Het boek 'Eigen Belevenissen', Broeder Aurelius (Louis .H. Ramaekers)
Diverse websites, met speciale vermelding van www.rutten.org
Helden van het verzet

De allereerste verzetsnovelle: De Weg naar San Sebastian.

November 1942. Terwijl een groot deel van Europa kreunt onder de bezetting door nazi-Duitsland, helpt Andrée De Jongh twee geallieerde piloten te voet ontsnappen via de Pyreneeën, een ruige bergketen op de grens tussen Frankrijk en Spanje. De jonge Belgische verzetsvrouw heeft dan, op groot gevaar voor eigen leven, al meer dan twintig tochten achter de rug. Verscheurd door tegenstrijdige emoties, beleeft ze een intens gevoel van vrijheid.

★★★★ “Een te koesteren kleinood”
– Knack

‘Nelson Mandela’s biografie heet The long walk to freedom. Ook deze novelle zou zo kunnen heten. De Belgische verzetsheldin Andrée De Jongh mag nooit vergeten worden, net als de vele reddingstochten die ze heeft uitgevoerd met gevaar voor eigen leven.’
– Tom Lanoye
‘De Weg naar San Sebastian biedt van begin tot einde spankracht, spanning en kleur. Meesterlijk gestructureerd. Een straf verhaal van kleine mensen en dus heel groots!’
Raf Walschaerts, Kommil Foo
Bronnenlijst:

“De weg naar San Sebastiaan” is een geromantiseerde versie van het leven van Andrée De Jongh. Daarvoor heeft de schrijver zich voornamelijk gebaseerd op:

“Andrée De Jongh. Une vie de résistante”, Marie-Pierre d'Udekem d'Acoz (Racine, 2016) 
Het citaat op p. 35: "Ze werd zo meegesleept (...) Het was een aandrang, zo sterk en zo diep, dat alles wat ze was, erin gevangen zat," komt uit een brief van Andrée De Jongh uit het archief van mevrouw d'Udekem d'Acoz.
'MI9, A history of the Secret Service for Escape and Evasion in World War Two', Helen Fry (Yale University Press, 2020)

Haar Inlichtings-en Actieagent dossier bij archief Segesoma
 
Diverse websites, waaronder de voornaamste:
https://evasioncomete.be/
https://www.cometeline.org/

De eigen ervaringen van de schrijver op wandel langs een Comète-route in de Pyreneeën.
Ontdek onze verzetsnovelles
Helden van het verzet VZW brengt een prachtige reeks novelles uit als herinnering aan onze verzetshelden. De 'De Weg naar San Sebastian' en 'Broeders sterven niet' door Tim Van Steendam zijn te koop via Standaard Boekhandel.
Ontdek onze verzetsnovelles
Helden van het verzet VZW brengt een prachtige reeks novelles uit als herinnering aan onze verzetshelden. De 'De Weg naar San Sebastian' en 'Broeders sterven niet' door Tim Van Steendam zijn te koop via Standaard Boekhandel.