Boekvoorstelling 'De Getuige'

Op zondag 22 september 2024 om 11u stellen we in het Volkshuis (Sleepstraat 33, 9000 Gent) onze 3de verzetsnovelle 'De Getuige' voor. Het vergeten verzetsverhaal van “de Belgische Schindler”, de Gentse advocaat André Mandrycxs.

22 / 09 / 2024 Gent
Boekvoorstelling 'De Getuige'
Waar?
Volkshuis
Sleepstraat 33
9000 Gent
Wanneer?
22/09/2024 van 11:00 tot 13:00
Prijs
€ 0
Inkom is gratis, maar we waarderen het als je je plaats reserveert. Voorlopig kun je maar 1 plaats per keer reserveren. Wil je voor meerdere personen reserveren? Dat kan uiteraard, maar dan zul je meerdere reservaties moeten invoeren. Onze excuses voor het ongemak. Binnenkort passen we het aan. 

Het vergeten verzetsverhaal van de Gentse advocaat André Mandrycxs

'De Getuige' vertelt het waargebeurde verhaal van André Mandrycxs. De jonge Gentse advocaat (25) belandt aan het begin van de oorlog vanwege zijn communistische sympathieën in het concentratiekamp van Neuengamme. Door zich op te werken in de kampadministratie weet hij vier jaar lang te overleven en talloze anderen van een brutale dood te redden. Na de oorlog verwijt men hem collaboratie en weigert de regering hem officieel als verzetsstrijder te erkennen. De hartverscheurende getuigenis van kampgenoot Omer Van de Wiele brengt daar verandering in.

Programma boekvoorstelling

11u00: Verwelkoming door Frank Van Vlaenderen, stafhouder van de Gentse balie
11u10: Auteur Tim Van Steendam stelt 'De Getuige' voor en leest een fragment.
11u30: Panelgesprek onder leiding van Dany Neudt met:
- Hilda Hebbelinck over de drijfveren van Gentse jongeren om in het verzet tegen de nazistische bezetting te gaan. Hilda's vader Georges Hebbelinck was een strijdmakker van André Mandrycxs.
- Johan Delmulle, federaal magistraat en ere-procureur-generaal Brussel, over de positie van de magistratuur tijdens de nazistische bezetting
- Jos Van der Velpen, advocaat en voormalig voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, over de positie van de advocatuur tijdens de nazistische bezetting
12u30: afsluitende drink met broodjes
Helden van het verzet

De datum is niet toevallig gekozen. Op 22 september 1941 vertrok de allereerste Belgische deportatietrein naar een Duits concentratiekamp. André Mandrycxs was een van de gevangenen op die trein, na te zijn gearresteerd tijdens ‘Operatie Sonnewende’. Hij bracht maar liefst vier jaar door in de hel op aarde. Vandaag geniet hij van een heldenstatus in de tentoonstelling en bij de werknemers van de gedenksite in Neuengamme. In België is hij volledig vergeten. Deze novelle hoop daar, net zoals de twee voorgaande in de reeks, verandering in te brengen. 
Wil jij een verzetscafé organiseren?
Is er in jouw gemeente of stad genoeg animo om een verzetscafé te organiseren? Heb je zelf ideeën voor het organiseren van een evenement? Neem contact met ons op en we bekijken samen hoe we dit op poten kunnen zetten.