Verzetslezingen

Heeft u interesse in een lezing over het verzet tegen de nazistische bezetter? Dat kan! Dany Neudt of Tim Van Steendam, oprichters van vzw Helden van het Verzet, brengen de verhalen graag tot bij u. Een lezing kan gaan over het verzet in het algemeen, over jongeren het in het verzet of over vrouwen in het verzet. Gooit u het liever over een andere boeg? Laat het ons dan gerust weten. We bekijken graag de mogelijkheden. Hieronder vindt u alvast het overzicht. 
Helden van het verzet

Lezing 1 ‘Het verzet tegen de nazistische bezetter’

Het verzet bestond uit gewone mensen die buitengewone dingen deden tegen de nazistische bezetter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 150.000 Belgische landgenoten in het grootste geheim, en met het grootste gevaar voor eigen leven, in opstand gekomen tegen de nazistische bezetting. 45.000 onder hen zijn gearresteerd, 15.000 mensen lieten daarbij het leven. Vaak op een gruwelijke, barbaarse wijze. Deze mensen zijn vandaag uit het collectieve geheugen verdwenen. Men kan makkelijker de naam van een collaborateur opnoemen, dan de naam van een verzetsheld. Genoeg is genoeg! Met vzw Helden van het Verzet brengen we de herinnering aan deze vergeten helden op een boeiende en frisse, hedendaagse manier nieuw tot leven.

Waarom deze lezing? Omdat 80 jaar na de feiten de tijd is gekomen om een gesloten hoofdstuk eindelijk te openen. Aan de hand van spannende anekdotes en vermakelijke verhalen brengen we deze periode opnieuw tot leven.
Helden van het verzet

Lezing 2 'Jongeren in het verzet tegen de nazistische bezetter’

Door hun jeugdige enthousiasme en onbevreesdheid waren tieners een dankbare aanwinst in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel men onze jongens en meisjes zelden inzette voor gewapende acties, konden ze wel dienen voor rekrutering, zogenaamde zachte sabotage en smokkel van boodschappen of wapens. Voor de nazistische bezetter maakte leeftijd weinig indruk: wie vocht als een volwassene, werd berecht als een volwassene. Honderden Belgische minderjarigen kwamen daardoor aan hun einde in de meest miserabele omstandigheden.
Waarom deze lezing? De passie waarmee de jeugd tijdens de oorlog opkwam voor onrecht en extremisme kan een spiegel zijn voor onze minderjarigen van vandaag. Met treffende voorbeelden en spannende anekdotes trekken we jongeren moeiteloos mee in een vergeten maar ontzettend interessante periode uit onze geschiedenis.
Helden van het verzet

Lezing 3 ‘vrouwen in het verzet tegen de nazistische bezetter’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten de mannen aan het front, in de mijn of op het land. Maar wat deden de vrouwen eigenlijk? Zaten ze lusteloos aan de haard te wachten tot manlief naar huis kwam? Vergeet het! Opvallend vaak waren ze betrokken bij verzetsacties. Ze smokkelden neergestorte Britse piloten naar Spanje, saboteerden de Duitse oorlogsmachine of sluisden geheime boodschappen door naar inlichtingendiensten. Dat Belgische vrouwen een cruciale rol speelden in de overwinning op de nazi-bezetter is jammer genoeg weinig geweten. Wie waren ze? Welke verzetsdaden stelden ze? En waarom riskeerden ze hun leven?
Waarom deze lezing? Oorlog wordt vaak beschouwd als een strijd van en tussen mannen. De rol van de vrouw hierin is historisch onderbelicht. Aan de hand van enkele meeslepende verhalen geven we deze sterke figuren de aandacht die ze verdienen.
Ontdek onze verzetsnovelles
Helden van het verzet VZW brengt een prachtige reeks novelles uit als herinnering aan onze verzetshelden. De 'De Weg naar San Sebastian' en 'Broeders sterven niet' door Tim Van Steendam zijn te koop via Standaard Boekhandel.