Persbericht: Dit zijn de namen

Livestream vanuit het Fort van Breendonk ma 6 mei 18u t.e.m. wo 8 mei 20u

Door Dany Neudt - 25/04/2024
Persbericht: Dit zijn de namen
Persbericht:
Dit zijn de namen
Livestream vanuit het Fort van Breendonk
ma 6 mei 18u t.e.m. wo 8 mei 20u

Met Wim Helsen, Helmut Lotti, Lieve Blancquaert, Raf Njotea, Simon Gronowski en vele anderen
In WOII stierven 15.000 Belgische verzetshelden. Geëxecuteerd, doodgemarteld, gestorven door ontbering of geweld in de concentratiekampen … Vaak waren het doodgewone burgers die buitengewone dingen deden tegen de nazistische bezetter. Helaas zijn ze door het grote publiek zowat allemaal vergeten.

Daarom presenteren De Studio en vzw Helden van het Verzet voor het tweede jaar op rij de 50 uur lange voorleesmarathon Dit zijn de namen, gelivestreamd vanuit het Fort van Breendonk.Van maandagavond 6 mei om 18u tot woensdagavond 8 mei om 20u worden de namen voorgelezen van duizenden vermoorde verzetshelden. Met slechts twintig seconden per naam, beroep, verzetsactiviteit, plaats van overlijden en leeftijd, duurt dat al twee volle dagen.Het is een uniek eerbetoon dat je kan volgen via smartphone of computer. De sprekers dit jaar zijn schrijver Tom Lanoye, cabaretier Wim Helsen, schrijver Kristien Hemmerechts, zanger Helmut Lotti, muzikant Bent Van Looy, presentator Raf Njotea, fotograaf Lieve Blancquaert, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Lieven Boeve, ondernemer Guillaume Van der Stighelen, muzikant Simon Gronowski (ontsnapte in 1943 uit het 20ste treinkonvooi van Mechelen naar Auschwitz-Birkenau), muzikanten Mich en Raf Walschaerts en vele anderen.

Ook de aanwezigheid van zowel Francisca Bostyn (administrateur-generaal Staatsveiligheid), admiraal Michel Hofman (stafchef Belgisch leger), Gert Vercauteren (directeur OCAD) als Johan Delmulle (procureur-generaal van Brussel) is een bijzondere hulde aan de vele gesneuvelde magistraten en inlichtingenagenten. Het startschot wordt gegeven door de allerlaatste getuigen: de laatste verzetsmensen in leven en zij die het verzet tijdens WOII zelf hebben meegemaakt.

Het publiek kan zich gratis registeren op destudio.com en heldenvanhetverzet.be en ontvangt dan de streaming link rechtstreeks in hun mailbox.

Dit zijn de namen is een project van Helden van het verzet en De Studio met de steun van Cegesoma, Fort van Breendonk, Vrij op 8 mei en Radio 1. Het CegeSoma zal deze gegevens in september 2024 ter beschikking van het publiek stellen bij de lancering van de eerste nationale database over het verzet.

Vrij op 8 mei is een platform rond de herdenking van de verzetshelden tijdens WOII en de bevrijding van de nazistische bezetting.

Vrij op 8 mei presenteert een cultureel programma op verschillende plekken in Vlaanderen:Het Verzetscafé in De Studio (Antwerpen)
woensdag 8 mei om 20u
Gaston’s War van Robbe De Hert in De Cinema (Antwerpen)
woensdag 8 mei om 20u15
VOX: Young Voices Shaping the Future in KVS (Brussel)
woensdag 8 mei om 19u30
Het Verzetscafé, Leuvense scholieren en theatermaker Sietse Remmers in OPEK (Leuven)
woensdag 8 mei om 20u
Boekpresentatie Timmie Van Diepen, Peter Schrijvers,...  in De Nieuwe Zaal (Hasselt)
woensdag 8 mei om 20uBekijk het volledige programma op www.vrijop8mei.be.Perscontact

Voor meer informatie, perstickets, beeldmateriaal en interviews,
neem contact op met:

Ilja Antonneau
ilja@destudio.com
0498 65 86 43

Dany Neudt
dany@heldenvanhetverzet.be
0472 96 68 87

Ruim 150 gekende en minder gekende Belgen komen gedurende de 50-urige voorleesmarathon namen van gestorven verzetshelden voorlezen. Het integrale voorleesschema vind je hieronder.   
Word steunend lid van vzw Helden van het verzet
Door VZW Helden van het verzet te steunen houdt u de herinnering aan onze verzetshelden levend. Na de Tweede Wereldoorlog zijn deze mensen in de plooien van de geschiedenis verdwenen. Dankzij u kunnen we hen alsnog de gepaste eer bewijzen.
Helden van het verzet
https://vimeo.com/940803965
Meer interessante artikels