Ze vatten post in een bocht waar de deportatietrein langzamer reed. De rode stormlamp werd op de sporen geplaatst. Elke trein diende volgens het spoorreglement immers te stoppen voor een rood licht. De 20ste deportatietrein vertrok rond 22u uit Mechelen, met aan boord bijna 1.500 mensen. Zoals voorzien stopte de trein voor het rode licht. Ondanks dat het wemelde van SS-troepen, wist ons drietal de zeventiende wagon te openen. In Boortmeerbeek sprongen zeventien gedeporteerden uit de trein. Door de opwinding en de verwarring wisten voor de Belgische grens niet minder dan 236 gevangenen te ontsnappen, een Europees unicum. Onder hen Simon Gronowski, die vandaag als krasse 92-jarige het hele land doorkruist om over zijn ervaringen te getuigen. Helaas werden 25 van hen ter plekke neergeschoten en 91 opnieuw aangehouden.
Hoe brachten onze verzetshelden het er vanaf? Jean Franklemon werd kort na de geslaagde bevrijdingsactie gearresteerd en na verloop van tijd als ‘Nacht und Nebel’-gevangene naar onder meer de concentratiekampen Sonnenberg en Sachsenhausen gedeporteerd. Jean wist de dodenmarsen te overleven en overleed in 1970 in een dorpje nabij Frankfurt a/d Oder. Robert Maistriau kon in de Ardennen onderduiken en zette zijn verzetsactiviteiten voort. Hij nam onder meer deel aan de spectaculaire sabotageactie ‘La Grande Coupure’ van Groep G, waar je elders in dit magazine meer over leest. Op 20 maart 1944 werd hij alsnog gearresteerd en via het Fort Breendonk naar concentratiekamp Buchenwald gedeporteerd. Amerikaanse troepen bevrijdden Robert op 15 april 1945 uit concentratiekamp Bergen-Belsen, amper 37 kilogram zwaar. In zijn latere leven zette hij zich blijvend in voor de vrijheid en gelijkheid van zoveel mogelijk mensen.
Een maand na de bevrijdingsactie in Boortmeerbeek arresteerde de Gestapo Youra Livchitz. Hij wist op een spectaculaire manier te ontsnappen: Youra overmeesterde zijn bewaker, trok zijn uniform aan en stapte het Gestapohoofdkwartier uit. Samen met zijn broer Alexandre vatte hij het plan op om naar Engeland te vluchten. Na verraad werd hun vluchtauto tegengehouden. Alexandra Livchitz werd op 12 januari 1944 in Fort Breendonk opgesloten en gemarteld. Hij verhuisde nadien naar de gevangenis van Sint-Gillis en werd op 10 februari 1944 in Schaarbeek geëxecuteerd. Youra Livchitz onderging de ‘Hel van Breendonk’ van 26 juni 1943 tot 17 februari 1944. De bezetter executeerde hem op 17 februari 1944 als gijzelaar in Fort Breendonk, samen met 5 andere moedige lotgenoten. Hiernaast kunnen jullie de afscheidsbrief van Youra Livchitz aan zijn geliefde moeder lezen.
Gedurende decennia vond men de bevrijdingsactie van het 20ste treinkonvooi amper een voetnoot waard. Vandaag geldt het - terecht - als een van de meest stoutmoedige en legendarische verzetsacties van Europa. Nergens anders in West-Europa wist men een deportatietrein te stoppen, laat staan dat men zoveel mensen kon laten ontsnappen.