We mogen de namen van al deze mensen om twee goede redenen niet vergeten.
Ten eerste, omwille van de rechtvaardigheid. Deze moedige verzetshelden stierven een vreselijke dood. Omdat ze opkwamen voor onze vrijheid, tegen onderdrukking, tegen ontmenselijking, tegen een totalitaire ideologie. Zo lang we hun namen herinneren, zijn ze niet verdwenen. Zo lang we hun namen herinneren kunnen we het moedige verzet van deze helden ook in 2023 nog een waardevolle betekenis geven.
Ten tweede, omdat we nooit mogen vergeten WAAROM deze gewone mensen hun leven riskeerden. Oorlog en bezetting brengen het lelijkste én het mooiste in mensen en structuren naar boven. De nazi’s verboden elke syndicalistische activiteit. Wie het toch deed werd zonder genade aangehouden en wachtte een vreselijke straf. Alle bezittingen en lokalen van de vakbonden werden geconfisqueerd.
En toch zijn de verzetsdaden van Jaak, Rik en Albert het beste bewijs dat veel syndicalisten op de eerste lijn stonden van de barricades tegen de nazistische terreur. Ze waren hard als ijzer, onbuigzaam als staal. Ze kozen er voor een lichtpunt te zijn, toen onze volledige samenleving in een nevel van gitzwarte duisternis verzonk.
De vermoorde arbeiders herinneren ons bovenal aan de kracht van onderuit. En aan de sterkte van samenwerking. De SS’ers konden de individuele verzetshelden misschien martelen, deporteren of doden, maar tegen het verzet als samenwerkingsverband hadden ze geen verhaal.
Dat is precies wat we met onze nieuwe vzw Helden van het Verzet doen. Elke dag halen we verzetshelden als Jaak, Rik en Albert uit de vergetelheid met een korte bio op onze sociale media-kanalen. De reacties daarop zijn dagelijks overweldigend. Vele honderden mensen betuigen hun respect. Elke dag opnieuw. Door de kracht van al die reacties samen, de tienduizenden likes, de duizenden commentaren, zijn we erin geslaagd om het verzet terug op de agenda te plaatsen. Deze week nog heeft de gemeenteraad van Mechelen, naar aanleiding van onze oproep tot de oprichting van een Verzetsmuseum, haar positief advies gegeven. Wie had dat een half jaar geleden, toen we pas begonnen, durven denken?
Het toont dat we een gevoelige snaar hebben geraakt. Het toont dat onze bevolking niet wil dat deze mensen vergeten geraken. Twee weken geleden organiseerden we Dit Zijn de Namen in het Fort van Breendonk. Maar liefst honderd bekende en minder bekende mensen lazen 48 uur aan een stuk de namen voor van 8.500 gesneuvelde verzetsmensen. Het was live te zien in de Zevende Dag en het middagjournaal. Het was live te zien in 10 cultuurhuizen verspreid over Vlaanderen. De Bourla hier in Antwerpen zat afgeladen vol. Zowat alle kranten en magazines besteedden er aandacht aan.
We doen dit werk dus niet alleen. Ik verwijs graag naar het jarenlange pionierswerk van de verschillende Antwerpse burgerinitiatieven voor de struikelstenen. Ook recent academisch onderzoek haalt onze verzetshelden uit de vergeetput waar ze zo onterecht in verzeild raakten. De 8-meicoalitie wil terecht van 8 mei opnieuw een feestdag maken. En het ABVV levert met de jaarlijkse herdenking van Pot & Grijp een belangrijke bijdrage.
Samen houden we de herinnering levend aan de talloze moedige mannen, vrouwen en kinderen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Als we net zoals de verzetsmensen samenwerken, kunnen we het tij keren. En onze verzetshelden eindelijk de eer bewijzen die ze verdienen. Elke dag een beetje meer.