In Vlaanderen heeft elke gemeente en elke stad zijn eigen reglement. De grote steden hebben intussen een traditie en een vrij makkelijk invulformulier op de website van de stadsdiensten staan. Wachttijden bedragen doorgaans enkele maanden. In het Antwerpse is Willem Kenis (foto), op vraag van de Gunter Demnig Stichting zelf, coördinator van de plaatsing in de regio.
Kenis: ‘Het struikelstenenproject is gestart in de jaren negentig, eerst in Duitsland en daarna breidde het uit in gans Europa. In mei dit jaar heeft men de 100.000ste struikelsteen geplaatst, in Nürenberg. Ook wij zien de interesse alleen maar toenemen. Hoe meer men zulke stenen plaatst, hoe meer aandacht er ook voor is. Ik krijg wekelijks aanvragen binnen, zowel voor joden als voor verzetsmensen. In Antwerpen plaatsten we in totaal al 168 struikelstenen, waarvan 141 voor Joodse slachtoffers van het nazisme en 27 weerstanders. Soms overlapt dat natuurlijk, want van die 27 weerstanders waren er 4 Joods. Antwerpen kan per jaar bij de Stichting een zestigtal stenen aanvragen. Wel, 2024 is nu al helemaal volgeboekt.’
Intussen is het ook mogelijk om zogenaamde Stolperdrempels aan te vragen, langwerpige stenen die groepen van slachtoffers herdenken.
Kenis: ‘Er ligt er eentje in Leuven voor een school. In Deurne heeft het district het initiatief genomen om een struikeldrempel te plaatsen voor Cinema Plaza. Tijdens de razzia’s in augustus 1942 werden er 133 joden opgesloten voor deportatie via de Dossinkazerne naar Auschwitz en andere kampen. 107 onder hen hebben de kampen niet overleefd. Waarschijnlijk wordt deze in april 2024 ingehuldigd.
De individuele namen komen er niet op. Het is vooral een herinnering aan een gebeurtenis. Ook die moeten we kunnen herinneren. De joodse gemeenschap van ongeveer 350 mensen in Deurne is na de oorlog zo goed als verdwenen. De struikeldrempel wordt de eerste herinnering aan die gruwelijke razzia’s in de publieke ruimte. Dat is uiteindelijk de essentie van het struikelstenenproject.’